Dansk cider

Dansk cider

I Danmark sker der virkelig noget på ciderfronten. Småproducenter og private brygger cider på gården eller i kælderen som aldrig før. Som en hyldest til dansk cider, har vi lavet en liste over danske ciderproducenter. Hvis du føler dig overset, eller kender en lokal producent, så skriv endelig til os, så vi kan få listen udbygget.

Cider – det nye specialøl?

Små ciderproducenter pibler frem, og det er ikke bare i København, hvor folk har fået øjnene op for cider, det er over hele landet. Det er ikke bare professionelle producenter, utallige gange har vi på vores ciderbar snakket med folk, der er i gang med at brygge deres egen cider. Og vi kan kun opfordre folk til at starte selv. Vi skal nok lave en udvidet guide til, hvordan man kan lave cider derhjemme. Men indtil da kan I bare skrive til os, hvis I gerne vil have et godt råd med på vejen.

Det er svært ikke at sammenligne med hvad man så på ølmarkedet for 20 år siden, hvor lokale mikrobryggerier startede en veritable ølrevolution. Før drak folk Tuborg og Hof, og nu skal man nærmest frekventere et brunt værtshus for at kunne finde en af disse. Folk fik øjnene op for den store diversitet øllet kan tilbyde, og den samme revolution er på vej for cider.

Dansk cider

Når man siger dansk cider er det svært at komme uden om Fejø. Fejø er for dansk cider hvad Lyon er for fransk gastronomi. Et sted der har leveret høj, høj kvalitet de sidste mange år, og hvor man er gået stille med dørene med det. For 20 år siden besluttede de gode folk på Fejø sig for at gøre noget ved kvaliteten af dansk cider. Forudsætningerne kunne ikke være bedre, da man på Fejø har det perfekte klima til at dyrke æbler. Det man dog ikke havde, var de perfekte æbler, så man besluttede sig for at importere franske cideræblesorter og plante dem i den Fejøske muld. Her tyve år senere har det resulteret i god dansk cider, der slægter den franske cider på.

Ciderproducenter Sjælland

  • Ciderrevolution. Vi udvikler vores cider i København, og laver cideren efter deleøkonomiske principper. Æblerne kommer fra haver og plantager rundt omkring i Danmark, men laves hos nogle af de bedste franske producenter på deres udstyr. På den måde har vi undgået skabe efterspørgsel efter nyt udstyr, men bruger i stedet det eksisterende. Produkter
  • Kernegaarden. Kernegaarden er drevet af Kaj og Anita, og er foruden cideren et besøg værd i sig selv. Kaj og Anita har de seneste 20 år kæmpet en brav kamp for at få udbredt kendskabet til rigtig cider, og har med deres forskellige cidere været en fornem ambassadør for dansk cider. Hjemmeside.
  • Fejø cider. Det samme kan siges om Fejø cider, der er drevet af Jeppe Gents. Jeppe laver ligeledes noget god dansk cider med inspiration fra den franske cider tradition. Hjemmeside.
  • Æblerov. Bag Æblerov står Christopher Melin Og Morten Sylvest Noer. Med deres naturgærede og ufiltrærede cidere formåede de virkelig at overbevise Københavneriet om at cider var andet end Somersby og Rekoderlig, og fik for alvor sat gang i det danske cidermarkedet. Hjemmeside.
  • Decideret cider. Har på få år etableret sig som en af de større producenter af rigtig cider. Brygget i København af overskudsæbler andre ikke ville lege med. Hjemmeside.
  • Kølster. En af dansk ciders grand old men. Kølster har produceret cider langt før det blev smart, og har blandt andet eksperimenteret med en cider lavet på kvæder. Hjemmeside.
  • Pomona. Bag Pomona cider står Kim Johansen der startede Pomona tilbage i 2003 sammen med Ørbæk Mostfabrik. Hjemmeside.
  • Mergelsø. Hos Mergelsø forhaster man ikke processen, men lader cideren få den tid, den har behov for. De ca. 25 sorter, der er på gården bliver til fire forskellige økologiske cidere. Hjemmeside.
  • Rös. Rigtig cider er også kommet til det yderste Vestsjælland, hvor de gode folk bag Dyrehøj Vingård har lavet en cider på 100% Ingrid Marie æbler.
  • Nagelsbjerg. Siden 2014 har Jens Peter Bak produceret cider, som han samtidig har været så venlig at ville sælge til resten af os. Han producere både cider på spiseæbler og på vilde æbler. Hjemmeside.
  • Gustavs cider Et forvokset sjællandsk garageprojekt af Søren Rønholt og Niels Brink Møller.
  • Sylvestris & Bjarke. Bag Sylvestris & Bjarke gemmer der sig en af Danmarks mest metodiske ciderentusiaster. Bjarke eksperimenterer som få andre, og er lidt af en videnskapacitet. Bjarke laver cider for sin egen fornøjelses skyld, og han cider er derfor ikke tilgængelig i butikker Facebook.
  • Olsen frugt. Famileforetagende der baseret på en 75-årig gammel æbleplantage ved Lejre. Hjemmeside.
  • Raw Cider. Nyt skud på den danske ciderstamme. Raw cider holder til på Vestsjælland og producerer økologisk, vildgæret cider. Facebook.

Ciderproducenter Fyn/Jylland

  • Sur Cider. Simon, Max og Aske, der står bag Sur Cider, har alle rødder i den århusianske restaurationsbranche. De laver spontangæret cider af danske æbler i Aarhus C. Facebook
  • Fyns cideri. Et nystartet bryggeri, der holder til på Midtfyn. Facebook.
  • Øksendrup Cider. Lille økologisk cider bryggeri på Østfyn. Egen plantage (1 Hk) med 20 udvalgte cideræblesorter. Facebook.
  • Gyldensteen. Fremadstormende udogmatisk fynsk ciderproducent. Hjemmeside.  
  • Mariendal. Most eksperter fra Østjylland, der har kastet sig over cider brygningens ædle kunst. Hjemmeside.

Læs lignende blogindlæg

Gå til alle blogindlæg