Ciderfremstilling - Kort gæring

6. KORT GÆRING

Hvis du nogensinde har prøvet at arbejde som livredder, vil du vide, at det egentlig primært er et rengøringsarbejde. Det samme gør sig gældende for ciderproduktion. Efter dit hårde arbejde med at indsamle, kværne og presse æblerne, er det sidste du ønsker, at der går bakterier i det. Derfor skal du være ekstrem opmærksom på rengøring af udstyr.

Inden du begynder den første gæring, skal du måle sukkerindholdet. Det er nemlig sukkerindholdet, der afgør, hvor meget alkohol der er i din cider til slut. Se Nordisk Selvforsyning, som har en suveræn guide til ciderfremstilling her.

Nu skal mosten på gæringsspande med gærlåse på toppen. Vi plejer at fylde vores gærlås op med vodka/eller en anden type alkohol, da du dermed sikrer, at der ikke kommer nogle bakterier ned til mosten. Mosten skal fyldes helt op til toppen af gærspanden, glasballonen eller tanken. Dette for at undgå, at mosten oxiderer pga. for meget til i beholderen.

Du kan enten tilsætte cidergær eller lade det vildgære. Ved vildgæring lader du mosten gære af sig selv. Med cidergær tilsætter du gæren til mosten typisk i pulverform. Hvis du vil benytte en helt speciel gær med specifikke egenskaber, kan du blive nødt til at slå alt gærkultur (vildgær) ihjel ved gæringsstart. Her er pasteurisering og svovl, de mest almindelige metoder.

Gæringen starter mellem et par timer og op til et par dage efter mosten er hældt på gærspand. Hvis det er meget koldt (0-10 grader), kan man sætte mosten indenfor for at kickstarte gæringen.
Scroll to Top