Lav din egen cider
Lav din egen cider
Hvordan laver man rigtig cider? Rigtig cider begynder med et æble og slutter med en flaske. Naturen sætter selv gang i ciderprocessen – gæren spiser af sukkeret og omdanner det til alkohol, kulsyre og smagsstoffer. Ciderfremstilling handler om gode æbler og optimale betingelser for gæringsprocessen. Ved at lave din egen cider, kan du også blive en del af ciderrevolutionen i Danmark.
Vi har samlet Danmarks måske mest udførlige Q&A om hjemmelavet cider, som du kan læse her.
Nedenfor vises i grove træk processen for ciderfremstilling. Klik på hvert trin for at læse mere.

1. HØST
1. HØST


2. EFTERMODNING
Efter du har plukket æblerne, kan du med fordel eftermodne dem i åbne kasser. Ideen med eftermodning er at få omdannet mere stivelse til sukker. Et par uger i skyggen skulle gøre det.
Dette hjælper dig også i dit sorteringsarbejde inden kværning, da eventuelle oversete rådne æbler nu har afsløret sig selv. Det gør intet at æblerne let bløde og lidt runkne.
2. EFTERMODNING


3. KVÆRNING
Nu skal æblerne kværnes. Det optimerer juiceudbyttet, da overfladen af æblerne øges inden presning.
Husk, husk, husk! Skyl æblerne. Der må ikke være jord på æblerne inden kværning. Det vigtigste og klart mest tidskrævende ved at lave cider, er at holde alt sterilt. Så vær sikker på at spandene, du fylder med æblemos, ikke er snavsede. Brug vand og sæbe, og eventuelt noget kraftigt desinficerende rengøringsmiddel.
3. KVÆRNING


5. PRESNING
5. PRESNING


6. KORT GÆRING
6. KORT GÆRING


7. OMSTIKNING
Efter en lille uge, omstikker du første gang. Du omstikker en cider for at fjerne overskydende gær og derved nedsætte gæringshastigheden.
Det er egentlig ret simpelt. Gæren (samt andre urenheder) falder ned til bunden af din most, og du tapper derfor mosten i laget lige over gæren. Dermed får du en mere ren most over i en ny tank, mens gær og andre urenheder er tilbage i den oprindelig gærspand. Jo mere du omstikker, jo langsommere foregår gæringen. Og jo langsommere, jo nemmere er det at kontrollere gæringen. En langsom og kontrolleret gæring resulterer i en både sødere og mere smagfuld cider.
Hvis cideren begynder at gære hurtigt, gentager du processen. Det er derfor vigtigt at tjekke cideren regelmæssigt, for at sikre at gæringen ikke går for hurtigt.
7. OMSTIKNING


8. LANG GÆRING
Efter en omstikning eller to eller tre, så lader du cideren stå køligt (ideelt 5-10 grader) i mørke.
Efter et par uger ved rolig gæring, er der dannet bundfald. Du kan vælge at omstikke, hvis du vil have en klar cider eller du bare vil kontrollere gæringen endnu mere. Afhængigt af temperatur, gærtype og omstikningsfrekvens, vil det tage mellem 2 uger til 3 måneder at gære cideren færdig. Vi har erfaring med at hælde cideren på flaske, når gæringen af cideren næsten er gået i stå. Dette er alt mellem 1.005-1.015 G/L (oechle).
Se Nordisk Selvforsyning for guide til sukkerindhold her.
8. LANG GÆRING


9. FLASKNING
Selvom man godt kan have lyst til at drikke den lækre cider direkte af gærspanden, er det bedst at hælde cideren på flasker.
Du kan bruge flere forskellige typer flasker, men man skal være opmærksom på, om flaskerne kan klare trykket. Hvis du flasker, mens der stadig er restsukker tilbage, vil sukkeret blive omdannet til alkohol og CO2. CO2 = tryk = bobler = mulig eksplosion – med mindre at du pasteuriserer.
Jo mere sukker, der er i mosten, når du flasker, jo større er sandsynligheden for at flaskerne springer (eller proppen springer af). Derfor er det vigtigt at vide, hvor meget sukker, der er tilbage i mosten, når du flasker. Som tommelfingerregel kan du regne med, at fire gram sukker per liter giver en bars tryk.
Det er en god idé at holde sig under et tryk på 5 bar. Flask derfor gerne med 20 gram pr. liter eller derunder, hvis du ikke har erfaring med ciderfremstilling eller flasketypen.
9. FLASKNING

11. DEGORGERING
Man degorgerer for at få den sidste gær ud af cideren.
Du stiller flaskerne med bunden i vejret, så alt bundfald samler sig i toppen. Det tager et par måneder, før cideren er klar og gæret er samlet i toppen. Du kan enten topfryse flaskerne ved at sætte dem 10 min med bunden i vejret i din fryser eller du kan bruge en rigtig degorgeringsoplukker.
Når du åbner flaskerne, vil gæret blive skudt ud. Det sviner og gær er meget svært at få af tøjet, så pas på med det.
Efter degorgeringen kan det være, at der skal hældes lidt ekstra cider eller most på flasken, før en ny kapsel sættes i. Hvis der ikke er særlig højt tryk i flaskerne ved degorgering, så top flaskerne op med æblemost.
11. DEGORGERING


12. MODNING PÅ FLASKE
Så er det bare at vente, mens cideren modner. Vent gerne en måned for at du begynder at smage på din cider.
Afsluttende bemærkninger
Vi er ikke uddannede i ciderfremstilling eller fødevarevidenskab. Vejledningen er skrevet på baggrund af vores egne erfaringer. Derfor skal du være velkommen til at skrive til os, hvis du har forslag til forbedringer.
Vi har selv brugt Nordisk Selvforsynings ciderguide i begyndelsen. Teksten her er dog skrevet på baggrund af vores egne erfaringer.
Vi vil anbefale, at du tjekker Nordisk Selvforsynings guide til ciderfremstilling
her. Ellers har GRO SELV, Æblerov og Decideret Cider lavet en produktionsguide
her.
12. MODNING PÅ FLASKE
CIDER SMAGEKASSE
Er du interesseret i at smage andres cidere, så du kan finde ud af, hvilken stil din cider skal have? Så prøv en af vores mange cidersmagekasser