Er du interesseret i at lære mere om at smage, og hvordan man bliver bedre til det? Så har vi skrevet et lille blogindlæg om det.
Vi tager udgangspunkt i cider, da det er det, vi kender bedst. Men hvis du er interesseret i øl, vin eller noget helt tredje, vil du forhåbentlig også få noget ud af skrivet.
Vi har alle sammen været der. Siddet til en vinsmagning, ølsmagning, whiskysmagning, eller cidersmagning, og ikke haft en idé om, hvad der foregik. Hvorfor slynger man drikken i glasset? Hvorfor slubre de andre? Kan det virkelig smage af vådt får? Vi har derfor samlet lidt råd til hvordan man bliver bedre til at smage, så du kan få mere ud af næste tår.
Vi har nok snart smagt, hvad der mindre om 100 forskellige cidere, og er med tiden blevet bedre til at smage. Vi er dog stadig ikke i nærheden af at være lige så dygtige som Henrik Knudsen fra Søllerød Kro. Hvor vi har lagt de første mursten, har Henrik bygget Versailles. I 2017 blev han kåret til årets Sommeiler. Han er både uddannet kok og tjener, og lever nu af at smage, så vi kunne ikke havde fundet en bedre mand til at hjælpe os med at blive bedre til at smage.
At smage eller ikke at smage
Det er tankevækkende, hvor mange bøger der er skrevet om at lave mad, og hvor få der er skrevet om at smage. Det nytter ikke noget, at vi kan lave fantastisk mad, hvis vi ikke kan finde ud af at smage på det. Nogle vil måske mene at alle kan smage, og det skal de have lov til. Men hvis man ikke dyrker smagssansen, går man glip af en masse. Du spiser ca. 2,3 kilo mad om dagen. Og eftersom kvinder i dette land kan forvente at blive ca. 82,7 år og mænd 78,5 år, så kan mænd se frem til at indtage 94.553 kg mad, og kvinderne 99.612 kg mad. Når vi nu alligevel skal igennem så meget mad. Så kan vi ligeså godt få noget mere ud af det. Smag er ligesom en muskel der skal trænes, og jo mere du træner den, jo mere interessante vil det blive at smage sig gennem de sidste 60 tons vi skal igennem før vi har drukket vores sidste cider.
Ja – nogle er bedre til at smage end andre
Man kan nogenlunde dele befolkningen op i 3 grupper hvad angår smag.
25% er såkaldte supersmagere, 50% gennemsnitlige smagere, og 25% er dårlige smagere..
Evnen til at smage godt eller dårligt afhænger af hvor følsomme ens smagsreceptorer er. Samtidig betyder antallet også noget. Man kan fysisk måle på tungen, hvor mange smagsreceptorer man har, og derved, hvor god man er til at smage som udgangspunkt. Ikke desto mindre kan alle blive bedre til at smage.
Hvordan smager man?
Det første og måske bedste råd til dem, der gerne vil være bedre til at smage, er simpelt: Vær opmærksom.
Når det er sagt, er der nogle metoder, du kan anvende for at få et større smagsindtryk, og visse ting, man skal være opmærksom på i forbindelse med en smagning. Lad os først se på hvordan en professionel sommeiler smager på vin, eller i dette tilfælde cider.
Step 1: Det visuelle udtryk
Det første man gør, når man skal smage på en vin eller cider, er at kigge på den. Hvordan er farven, hvordan er boblerne? Farven kan sige noget om cideren. Hvis farven er klar, kan det skyldes flere ting. Enten har man filtreret cideren eller fjernet bundfaldet ved omstikning (skift af gæringstank). Omstikning er den naturlige måde og afsluttes ofte af degorgering, som også kendes som champagnemetoden, når man laver cider.
Hvis cideren er uklar, har producenten været mindre fokuseret på at fjerne uklarheder, samt evt. valgt nogle æblesorter, der skaber en mere uklar most. Nogle producenter ønsker et naturligt og råt produkt, som er uklart. Man bør også se på farven for farvens skyld. Vores italienske cider, sidra del melo, er klar og ligner en hvidvin, mens vores coup-de canon brut er uklar og ravfarvet.
Step 2. Duften – derfor slynger du vin og cider rundt i glasset
Efter du har kigget på cideren, er det tid til at dufte til den. Vi kommer til at dykke mere end i duftesansen i et senere indlæg, da den har en helt afgørende rolle i smagningen. Først dufter du til cideren, mens den står på bordet. Herefter slynger du cideren rundt i glasset og dufter for anden gang. Når du slynger cideren rundt i glasset, så får den til at dække et større overfalde areal, og den kan dermed afgive mere duft. Dermed frigiver du altså flere aromaer og kan bedre dufte, hvad du har med at gøre.
Vær opmærksom på, at duften kan ændre sig meget. Det er særligt kendetegnende for de naturgærede cider, der kan dufte af stald. Mens denne duft kan være meget udpræget i starten, kan den efter et stykke tid åbne op for andre aromaer.
Step 3: Smag – derfor slubrer sommeilere
Det er vigtigt under smagningen, at drikken kommer hele vejen rundt i munden. Nogle områder i munden er mere sensitive end andre. Derfor er det vigtigt, at man får kørt cideren godt rundt i munden. Under en smagning er det udbredt at suge luft ind gennem munden, mens du har cideren i munden. Formålet er ikke at gøre uindviede forvirrede. Ved at suge luft ind får du transporteret flere aromaer op til det olfaktoriske system bag næsen, det sted hvor man rent faktisk smager alle aromaer.
Selve smagningen kan beskrives ved at besvare fire spørgsmål:
- Hvad smager det af? Surt, sødt, bittert og en række aromaer
- Hvor intenst er det? Smager det af meget, smager det af lidt?
- Hvor opleves smagen? Er det bagerst på tungen, på siden af tungen, eller noget tredje?
- Hvornår opleves smagen? Er den sød i starten og bliver så syrlig? Eller er det den samme smag hele vejen igennem? Hvilken smag har du til sidst i munden?
Når man smager kan man så meget lægge mærke til mange ting. Hvor intens er smagen, hvor lang tid opleves den i munden? Ændrer smagen sig undervejs? Vores cider fra producenten Pierre Huet udvikler sig meget. I starten kan man mærke sødmen og syren, mens den efter et stykke tid går over og bliver mere tør. Andre cidere kan have det samme udtryk hele vejen igennem.
Step 4: Synk og gentag
Jeg tror ikke, at det kræver yderligere præcisering.
OBS!
En sidste ting man skal være opmærksom på, er at man vender sig til smagen. Du kender det måske fra et besøg på nogle af de værtshuse hvor man stadigvæk må ryge. I starten er duften/lugten udpræget, men efter et stykke tid vender man sig til det, og man ænser det ikke med mindre man træder ud af lokalet et øjeblik.
Sådan forholder det sig også med smag. Syre kan være med til at rense munden fra smagsindtryk, det samme kan brød og til dels vand.
Hvis du er blevet helt tørstig af at læse blogindlægget, holder vi cidersmagninger for virksomheder og private. Her fortæller vi mere om det at smage, og man kan gå på oplevelse i ciderens spændende smagsunivers. Du kan læse mere information om vores smagninger her.
Læs lignende blogindlæg