Poirier-49-Photo-Gerard-Houdou

Interview med dansk ciderproducent: HORN CIDER

HORN CIDER har sine rødder på gården Kristinesminde ved Låsby i Østjylland. Her begyndte Kristoffer Vangsø i 2007 at lave æblemost af de mange æbler på gården. Sidenhen er mosten blevet gæret, og HORN CIDER producerer i dag raffineret cider og frugtvin på gode gamle æblesorter. Arbejdet har senest resulteret i en guldmedalje ved verdens største frugtvinskonkurrence i Frankfurt i 2018.

Vi har snakket med Kristoffer Vangsø om, hvordan han ved en blanding af uheld og vedholdenhed begyndte sin ciderrejse, og om hvordan han drømmer om at gøre Danmark til ciderens svar på Alsace.

Hvornår og hvordan startede jeres passion for rigtig cider?

Vi er et ciderfirma, der startede fra bunden med et ønske om at skabe noget innovativt med lokale råvarer. Vi ville gerne udforske nye markeder og muligheder, og så kom cider ind i billedet ved lidt af et uheld.

Det startede egentlig bare med nogle æbler, der lå på en græsplæne, som vi pressede til æblemost. Vi havde slet ikke tænkt cider på det tidspunkt. I 2008 kom vi til at presse for meget æblemost, og satte en spand til gæring. Jeg kan huske, at jeg smagte det med min bror et halvt år senere, og det var decideret ubehageligt. Han kiggede på mig og sagde: ”Fedt, så har vi prøvet det. Så ved vi, at det skal vi ikke.”. Men jeg kunne ikke slippe tanken, og jeg blev nødt til at forfølge det. Jeg havde på det tidspunkt også været i Irland og havde set, hvordan cider var en del af deres barliv. Så jeg vidste, at det kunne lade sig gøre. Hvis nogen kunne få det til at fungere, så kunne jeg også. Det har altid været en gåde for mig, at cider ikke er større i Danmark.

Siden den første årgang cider, har vi egentlig lært os selv det meste om ciderfremstilling henad vejen. Vi har en filosofi om, at vores vækst og branding skal komme organisk gennem godt håndværk.

Interview med ciderproducent - Horn Cider

Hvad ville du ønske, at flere mennesker vidste om cider?

Jeg er meget interesseret i at udbrede historien om cider i Danmark. Vi har et stort arbejde i at fortælle om alle nuancerne, der er i cider. Som jeg ser det, kender de fordomsfulde folk kun to slags cidere: det søde sukkervand og de ekstremt bitre engelske cidere, der smager lidt af øl og prut. Og det er synd, når der er så stor diversitet. Cider er jo alt det derimellem.

Hvad gør en god cider god?

En cider skal være en smagsoplevelse med flere lag. Man skal kunne smage, at det kommer fra æble, men også have dybde og nuancer. Jeg synes, man kan sammenligne god cider med champagne. Jeg er altid imponeret over, at det kan lade sig gøre at få så meget smag og dimension blot fra gærede æbler.

Hvis jeres cider var et band, hvem ville den så være?

Den er svær. Mit første bud ville nok være The Minds of 99. De spiller på samtlige radiokanaler, og jeg synes, det er imponerende at kunne favne så bredt. Det tænker jeg også, at vi sigter efter. Det kan være udfordring for os, fordi vi gerne både vil være gourmet og mainstream. Men vores produkt har ligesom The Minds of 99 både kant og kvalitet – og så skal det favne bredt.
Interview med Horn Cider - Idun

Hvad ser du af tendenser inden for ciderverdenen?

Hvis vi kigger tilbage til 2012, hvor vi leverede vores første kommercielle produkt, så var kendskabet til cider nærmest ikkeeksisterende. Vi lavede dengang en forening for ciderproducenter med ti medlemmer. Siden voksede det tal til 100, og medlemmerne er nu brudt ud i tre forskellige foreninger, fordi der er så stor interesse. Det er alt sammen sket inden for de sidste fem år, og det er jo en enorm vækst. Jeg må nok indstille mig på, at det kun bliver endnu vildere. Det samme er tilfældet med vores egne produkter, hvor interessen og anerkendelsen kun er blevet større. Før var det en nyhedsværdi, at man lavede cider, men nu handler det mere om de gode produkter.

Med hensyn til typen af cider, der laves i dag, er der også sket en udvikling. Da vores lille flok startede for fem år siden, stilede vi nok meget mod et produkt, der kunne sammenlignes 1:1 med vin. Vi ville gerne have, at folk havde noget at sammenligne cider med. Degorgering var blandt andet en stor hjælp til at komme igennem med cider, da det giver et klart produkt, der ligner mousserende vin. De fleste nye ciderproducenter i dag degorgerer ikke, og det giver et mere råt og hipster-agtigt produkt. Vi har selv udviklet et produkt til fad, hvor vi ikke degorgerer, men ellers holder vi os generelt til cider, der lægger sig mere op ad vin.

Har du et godt råd til nystartede hobbybryggere?

Jeg har ikke tal på, hvor mange garagebryggere, der har kontaktet mig gennem årenes løb. En gennemgående udfordring er, at når de for første gang åbner og smager på deres cider, så får de et chok. De bliver måske ramt af en smag af acetone eller noget enormt surt, og så smider de det ud. Og det var præcis den samme oplevelse, jeg selv havde, da jeg åbnede vores første cider. Løsningen på det problem er simpel. Det er tålmodighed. Du bliver nødt til at kigge væk fra flasken, og det er der mange, der ikke forstår. Jeg tror måske, det hænger sammen med, at mange har en idé om, at ciderfremstilling er ligesom at brygge øl. Med øl tager det 14 dage, og så har du et produkt. Med cider kan det tage to år, og på den måde kan det igen sammenlignes mere med vin. Cider er som vin, ikke som øl.

Har du et råd til mere rutinerede ciderproducenter?

I min verden drømmer jeg om, at vi laver Danmark til det nye Alsace, bare med cider og frugtvin. I Alsace ligger vinmarkerne tæt op ad hinanden. Og det samme tror jeg, vi har potentiale til i Danmark. Her tror jeg bare, at æbler kommer til at danne grundlaget. Men for at komme dertil, skal vi samarbejde. Vi skal ikke have et væld af forskellige foreninger og festivaler, men i stedet stå mere sammen. Det er det ny-erklærede mål i HORN CIDER. Vi har selv kæmpet med at få vores produktion op at køre og har sidenhen skaleret. Nu har vi lidt et pusterum, hvor vi kan bruge tiden til at slå et slag for den fælles kamp om udbredelsen af cider i Danmark.

Interview med Horn Cider

HORN CIDER

Du kan få dine fingre i HORN CIDER på en række barer og i vinhandler rundt omkring i landet. Du kan se den fulde liste over forhandlere her. Vi kan især anbefale, at du prøver IDUN*, en halvsød mousserende og let drikkelig cider.

Du kan følge med i, hvad HORN CIDER laver på deres hjemmeside og på Facebook.

Læs lignende blogindlæg

Gå til alle blogindlæg
Scroll to Top