SUR CIDER består af tre unge iværksættere, Simon, Max og Aske, som alle har rødder i restaurantbranchen i Aarhus. De har fremstillet økologisk naturgæret cider af 100% danske æbler siden 2017. Æblerne er håndplukkede og cideren håndflasket.
Vi har snakket med den ene tredjedel af SUR CIDER, Max Knapek, om hvordan det hele startede, og hvor dansk cider er på vej hen.
Hvornår og hvordan startede jeres passion for rigtig cider?
Det hele startede egentlig ude i Simons kolonihave i efteråret 2017. Vi pressede et par æbler og lavede et par flasker cider. Og så købte vi 400 kg æbler, pressede dem og lavede mere cider. Siden da er det egentlig bare vokset, og sidste år endte vi med at fremstille i alt 1000 flasker.
I processen har vi lært, hvilken slags cider vi gerne vil lave. Vi hedder SUR CIDER, fordi vores første cider smagte vanvittigt surt. Der var nul sukker tilbage i slutningen af processen, og selvom det smagte godt, var det virkelig surt. Efter det er vi begyndt at pasteurisere for at bevare noget af restsødmen. Alt vi laver er vildgæret, og er ikke tilsat sukker. Vi prøver at tilpasse den franske metode til det danske klima.
Vi fik egentlig idéen med at lave cider efter vi besøgte Oslo et par måneder tidligere. Her blev vi mødt af en ciderkultur i restaurantbranchen og på cocktailbarer, som vi ikke kunne kende. Vi spurgte os selv, hvorfor det ikke så sådan ud i Danmark. Da vi kom tilbage, fandt vi ud af, at der allerede var nogle få tiltag rundt omkring i landet. Men vi syntes stadig, det var ærgerligt, at vi ikke er bedre til at bruge alle de æbler, vi har i Danmark. Især når vi nu også er så glade for alkohol. Så vores idé var at sætte gang i en dansk ciderkultur og samtidig at gøre det billigt.

Hvad ville du ønske, at flere mennesker vidste om cider?
Jeg tror nogle gange, man glemmer, at cider er en del af dansk kultur. Bare for en generation siden afleverede folk æbler på Rynkeby og fik æblemost tilbage. Vi skal huske på, at vi har masser af æbler i Danmark, og at fremstilling af cider er noget, man sagtens kan gøre selv. Der er mange, der også brygger egne øl. Men med cider behøver du ikke bestille dyr humle hjem fra Belgien. Man kan lave det lige her i Danmark af gode danske produkter.
En anden ting, jeg synes er interessant, er hvor meget forskelligt cider man kan lave. Man kan ikke sige, at man ikke kan lide cider efter at have smagt én. Alle cidere er forskellige og der er noget til enhver smag.
Hvad gør en god cider god?
For mig er en cider god, hvis man kan fornemme æblet i den og tanken bag. Den skal være tro mod sig selv. Vi vil gerne prøve at være så ærlige som muligt med processen og produktet. For mig kan en sød Somersby også være god. Det er bare ærgerligt, at der ikke står bagpå, at det er vand og koncentrat. Så længe man kender intentionen og indholdet, kan alle slags cidere nydes.
For mig er det ret simpelt. En god cider – den smager godt. Og så har den æbler i.
Hvis jeres cider var et band, hvem ville den så være?
Vores nyeste cider, Panoramajuice, er meget sødere end vores andre cidere. Det er næsten som en dessertvin. Jeg tror, jeg ville beskrive den som lidt Thomas Helmig-agtig. Den er super nem at drikke, ligesom han er nem at lytte til. Den er flødesød og har gode bobler. Og så er den særdeles damevenlig.

Hvad ser du af tendenser inden for ciderverdenen?
Der er faktisk rigtig mange, som allerede selv eksperimenterer med at producere cider. Selvfølgelig er der også den etablerede ciderverden, hvor der ikke er så meget nyt. De har gjort det gennem generationer. Men jeg ser også også en masse små lokale bryggerier, der prøver forskellige ting af med ciderfremstilling, ligesom det skete med specialøl for et par år siden.
For mig at se er tendensen, at det vokser. Jeg tror, der kommer rigtig stor efterspørgsel efter cider de næste par år. Jeg tror, det bliver mere normalt at se cidere på hylderne i supermarkederne og på menukortet på restauranter. Og så tror jeg også, der kommer til at være flere ciderbarer rundt omkring i landet, også i provinsen.
Vi håber på, at cider bliver en ting, man drikker i hverdagen. Med mange specialøl drikker man måske én, fordi den er sjov og smager af lakrids, og så smager man den aldrig igen. Vi vil gerne have cider ind på rygraden og lave solide produkter, som man kan drikke til alt muligt. For SUR CIDER er håbet, at vi kan ende ud med 3-4 produkter gode cidere, og så er det dét.
Har du et godt råd til nystartede hobbybryggere?
Det gode råd er bare at hygge sig med det. Gør det og se hvor nemt det er. Man kan vitterligt begynde at fremstille cider med en gammel cremefraiche-spand i sin garage. Man skal ikke bruge tonsvis af penge og have en masse flot udstyr. Det er bare at sætte æblemost til gæring og så se, hvad der sker.
Det er svært at lave rigtig god cider, men grundlæggende er det jo bare æbler.
Har du et råd til mere rutinerede ciderproducenter?
Jeg synes, de gør det skidegodt. Det er sejt, at der er flere i Danmark, der har lavet rigtige virksomheder på at lave cider. Men jeg vil gerne se, at det kommer bredere ud. Det skal være billigere. Men det er op til os som producenter, og det er ikke nødvendigvis noget, som alle skal gøre. Hvis man fremstiller cider på den traditionelle måde med dyre korkpropper og champagne-metoden, så kan det ikke være billigt. Men jeg håber, at flere begynder at producere cider, som alle kan få fingrene i, og som kan nydes i hverdagen.

SUR CIDER
SUR CIDER har som det seneste lanceret Panoramajuice, en cider lavet på æblesorterne Paradis, Rød Aroma, Holstein Cox, Frederik og Zari fra Tolstrup Skovgaard. I modsætning til navnet på etiketten, er Panoramajuice en ret sød cider med masser af bobler og en smule tannin fra paradisæblerne.
Panoramajuice kan i København købes hos Palmspree på Stefansgade, og i Aarhus købes på Vesterlauget, Spiselauget, MasVino, PicaPica og KOLO. Derudover åbner de en ciderbar ved havnebadet på Aarhus Ø i starten af maj.
Max er desuden Ciderrevolutions cider-pusher i Aarhus og kan kontaktes, hvis man vil have fat i god fransk cider.
Du kan følge med i, hvad SUR CIDER laver på Facebook og Instagram.
Læs lignende blogindlæg